torstai 23. elokuuta 2012

MS, klamydia bakteeri ja CCSVI

Tänään 23.8.2012 Australian ABC tv julkaisi erittäin kiinnostavan lyhyt dokumentin, minkä keskiössä on klamydia bakteerin rooli MS-taudissa ja CCSVI-laskimoissa. Jutun alussa kerrotaan virusasiantuntijasta nimeltään David Wheldon, joka asuu vaimonsa kanssa Lontossa. Vaimolla todettu MS vuosikymmeniä sitten ja tauti eteni viime vuosina reippaasti. David alkoi tutkimaan MS-tautia oman alansa silmillä ja päätyi siihen että klamydia bakteeri on pesiytynyt keskushermostoon ja olisi iso tekijä taudin synnyssä ja taudin etenemisessä. Hän kehitti kolmesta antibiootista yhdistelmän, jolla alkoi hoitamaan vaimoaan. Antibioottihoidon lopputulos oli ällistyttävä.
Dokumentin puolessavälissä siirrytään CCSVI laskimoihin ja kerrotaan Australialaisesta verisuoniasiantuntijasta nimeltään Paul Thibault. Hän päätyi omissa tutkimuksissaan siihen että Zamboni on oikeassa siinä että tietyissä laskimoissa (jugular ja azygos) tapahtuu patologisia muutoksia, mutta heidän näkemykset eroavat toisistaan: Zamboni liittää laskimopoikkeavuudet jo sikiökaudella tapahtuneisiin kehityshäiriöihin ja Thibault esittää muutoksien liittyvän klamydia bakteeriin. Thibault tutkiikin nyt yhdistelmähoitoa; pallolaajennus + antibiootit. Thibault myös ihmettelee miksi esim. minosykliiniä ei käytetä juurikaan MS-taudin hoidossa, vaikka tehdyt tutkimukset ovat olleet erittäin lupaavia. Hän toteaakin samalla tavalla kuin duodecimissa julkaistu raportti:

"Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua rahoitus. Koska kyse on vanhasta lääkkeestä, jonka patenttisuoja on rauennut jo aikoja sitten, ei minosykliinin tutkiminen kiinnosta lääketeollisuutta."


ABC:n dokumentti "MS cure?" (kesto 14 min) - SUOMENKIELINEN TEKSTI






Paul Thibault:n 2011 hypoteesi: Multiple sclerosis: a chronic infective cerebrospinal venulitis?

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Italian laaja kliininen tutkimus on virallisesti käynnistynyt


Italian mediassa on elokuun ensimmäisellä viikolla toitotettu Zambonin johtaman BRAVE DREAMS tutkimuksen alkuvaiheista. Se on laaja kliininen tutkimus, ja myös plasebokontrolloitu. Tutkimuksen rahoitus järjestyi viime kädessä niin, että Emilia Romagnan alueen päättäjät myönsivät 2,7 miljoonaa euroa hankkeeseen ja näin puuttuva summa saatiin kasaan. Tutkimuksessa on mukana kaikkiaan 679 MS/CCSVI diagnosoitua, joista osalle tehdään oikea operaatio ja osalle feikkioperaatio. 19 klinikkaa osallistuu tähän laajaan hankkeeseen. Tutkimus valmistunee 2013 loppupuolella. 
Ihan ongelmitta tutkimuksen alku ei ole mennyt sillä Ferraran Santa Anan sairaalan neurologit kieltäytyivät osallistumasta hankkeeseen. Onneksi ongelma saatiin ratkaistua siten, että potilaat arvioidaan Bellarian kaupungissa, neurologi Fabrizio Salvin klinikalla. Asiasta on iloittu niin Italiassa kuin eri puolilla maailmaa, hieno homma! 


Aihe esillä Italian uutisissa: 



Parte domani la sperimentazione Zamboni con due pazienti ferraresi

torstai 2. elokuuta 2012

Turun sanomat uutisoi interferoni tutkimuksesta






Koko artikkeli: Yleinen MS-lääke testissä tehoton 

Tänään Turun Sanomat uutisoi kanadalaistutkimuksen tuloksesta näkyvästi ja myös YLE:n aamu-uutisissa oli mainintaa asiasta. Artikkelissa oli myös suomalaisneurologin pohdintaa tutkimustuloksesta ja jokunen sana myös laskimoiden pallolaajennuksista. En ollut yllättynyt hänen näkemyksistään interferonitutkimuksen tulokseen tai laskimo-operaatioihin liittyen.
"vaikka suurin osa pallolaajennuksessa olleista on raportoinut operaation jälkeen huojentuneesta olotilasta ja pirteydestä, ovat vaikutukset kuukausien tai viimeistään vuoden aikana hävinneet". 

Haastateltu neurologi oli myös sitä mieltä että kyseessä on ns. plaseboefekti. Tämä "plasebo selitys" on ollut neurologien esittämä kanta, miksi laskimo-operaatio voi tuoda "huojentunutta olotilaa". Tiedän useita operoituja joilla hoitovaikutukset ovat säilyneet jo kaksi vuotta, vaimoni mukaan lukien. Toisaalta tiedän useita joilla hoidon vaikutus on ehtynyt ja uudessa tutkimuksessa on osoittautunut laskimon uudelleen ahtautuminen. Zambonin pilottitutkimuksessa laskimon uudelleen ahtautuminen eli re-stenoosi ilmeni 18 kk:n aikana 47 %:lla operoiduista. Tämä onkin yksi ongelma, mihin asian parissa toimivat laskimoasiantuntijat etsivät ratkaisua. Zambonin pilottitutkimuksessa havaittiin myös positiivinen vaikutus MS-plakkien suhteen, tätä onkin jo vaikeampi selittää plasebolla.
Fatiikki on yksi vaikeimmista MS-oireista, se heijastuu kaikkeen. Laskimoahtauman korjaamisella yksi selkeimpiä havaittuja vaikutuksia on fatiikin helpottuminen. Maalaisjärkisestikin on jokseenkin helppo ymmärtää, että verenvirtausta häiritsevän esteen poistaminen voi helpottaa fatiikkiakin, korjaantuneen verenvirtauksen myötä. Aiheesta muutama tutkimustuotoskin, mm: Is chronic fatigue the symptom of venous insufficiency associated with multiple sclerosis? A longitudinal pilot study.   Vaimolla operaatio onnistui kirkkaasti yli odotusten, fatiikin lisäksi korjaantui tasapaino, kehon heikko puoli voimistui, "raskaat jalat" normalisoivuit, spastisuus niskassa löysäsi ja jopa heijasterefleksitkin normalisoituivat - ja hoitovaikutukset ovat pysyneet jo yli 2 vuotta.. että pitkään on ollut "huojentunut olo". Edelleen olen vahvasti sitä mieltä että hoito tulisi tehdä varhaisessa vaiheessa ja sen tulisi kuulua kaikille MS-potilaille.

Vielä kommentti tuosta kanadalaistutkimuksesta... sen tulos osoittaa, että pitkällä aikavälillä interferonilääke ei hidasta taudin etenemistä ja tutkimusta johtanut Helen Tremlett totesikin haastattelussa että jokin muu tekijä vie tautia eteenpäin kuin pahenemisvaiheet tai MS-plakit. Mikähän se mahtaa olla se tekijä.. joka aiheuttaa aivojen kudoskatoa?