tiistai 1. huhtikuuta 2014

TURUN SANOMAT 01.04 2014: "PALLOLAAJENNUS PALAUTTI VOIMAT"


Turun sanomat julkaisi tänään upean artikkelin, missä kerrottiin kahden MS-potilaan kokemus ahtautuneideiden kaulalaskimoiden pallolaajennuksesta.

Artikkelissa kerrotaan Anna Murroksen kokemusta Saksassa, Frankfurtissa tehdystä operaatiosta. Annan kokemus on huomionarvoinen:
"kävelykyni palautui, ja voin taas juosta, pyöräillä ja käydä tanssitunneilla. En myöskään uuvu niin nopeasti kuin ennen. Sain oikeasti elämäni takaisin"

Artikkelin toinen potilaskokemus on todella huikea. Pauliina Tarri oli sairastanut jo 30 vuotta ja kuntoutui takaisin työelämään, tilanteessa missä tulevaisuus näytti toivottomalta:
"viimeisellä sairaalakäynnillä minulle sanottiin, ettei minulle anneta enää hoitoa, mutta he voivat varata paikan terveyskeskuksen vuodeostolle"

Linkki Turun Sanomien artikkeliin: pallolaajennus palautti voimat
Artikkelissa Pauliina Tarri toteaa hienosti, että "tämän pitäisi olla yksi vaihtoehto MS:ää sairastavalle lääkitysten rinnalla". Tuosta ei voi kuin olla samaa mieltä ja hoidon tulisi tapahtua kotimaassa. Artikkelissa neurologi Pentti Tienari toteaa, että "ei usko että pallolaajennuksesta tulisi meille suositeltava hoitomuoto". En ole lainkaan hämmästynyt Tienarin kommentista, mikä on muistutus jo vuosia jatkuneesta jännitteisestä tilanteesta tiedekentällä. Neurologialle CCSVI on ollut vaikea asia siitä lähtien kun Paolo Zambonin tutkimustulokset levisivät julkisuuteen. Tiedenäkemykset ovat jakaantuneet asiassa selkeästi kahteen leiriin ja kärjistäen tulee vaikutelma, että näkemykset ovat joka suhteessa vastakkaiset. Olen blogissani kirjoittanut useaan otteeseen "tiedesodasta", joten en toista tässä asioita uudelleen. Mitä tulee tiedenäyttöön, esimerkiksi alustavien kliinisten tutkimuksien osalta - niin operaation hyötyjä puoltavia tutkimuksia jo useita. Tosin tutkimuksia kaivataan lisää ja vastauksia kaivataan mm. siihen miksi osa potilaista hyötyy paljon, osa jonkin verran ja osa vähemmän tai ei lainkaan. Edelleen tutkijoiden tulisi löytää ratkaisu laskimoiden uudelleen ahtaumisongelmaan. Tutkimusta siis riittää ja ehkä hienoin ratkaisu olisi hoidon ja tutkimuksen tapahtuminen saman aikaisesti, kuten Italiassa joillakin alueilla jo tehdään. 

Mitä tulee MS-taudin käypähoitosuosituksessa olleeseen mainintaan laskimo operaatioista "taitovirheenä".. niin enemmänkin ajattelisin että termi "taitovirhe" liittyy tutkimuksiin ja tutkijoihin, joilla ei ole riittävää tietoutta CCSVI:n tutkimiseen. Tällaisesta hyvä esimerkki on suomalaistutkimus vuodelta 2011, missä dopplertutkijat eivät olleet perehtyneet CCSVI:n kuvantamiseen, eivätkä siis tunnistaneet koko ilmiötä. Tuota minä kutsuisin taitovirheeksi.

Linkki: http://ccsvi-erkki.blogspot.fi/2013/10/tiedekritiikki-suomalaisen-ccsvi.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti