sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

TUTKIMUS (4/2014): KIRURGISESTI "UUDELLEEN RAKENNETTU" JUGULARLASKIMO - PYSYVÄMPI RATKAISU?

Annals of Vascular Surgeryn tuoreimmassa numerossa (4/2014) on erään tutkimusryhmän (Monza, Italia) tutkimusjulkaisu, missä kerrotaan kolmesta MS-potilaasta, joille tehtiin pallolaajennusta laajempi kirurginen operaatio. Alunperin heille tehtiin laskimon pallolaajennus , mikä korjasi tilannetta MS-oireiden osalta. Noin kolmessa kuukaudessa MS-oireet tulivat takaisin ja tuolloin tutkijat totesivat laskimoiden ahtautuneen uudelleen. Tutkijat päättivätkin "rakentaa laskimot uudelleen" kirurgisesti ja rakennusaineet saatiin jalan laskimosta. Erittäin rohkaisevaa tässä on se, että kyseisillä potilailla operaation hyödyt näyttävät nyt säilyvän - ainakin vuoden kohdalla tehdystä kirurgisesta operaatiosta ja ultraäänitutkimus/venografia osoittivat laskimoiden virtaavan edellen hyvin.

"Based on the evaluation performed by the Hospital Physiotherapy Unit, patients already early postoperatively reported a decrease of fatigue, muscle weakness, spasticity and vision disturbances; they experienced an improvement in gait, mobility and balance; further, their mental acuity and neurogenic bowel and bladder dysfunction were improved
...

Follow-up at one year ascertained that the clinical benefits were maintained, while CD ultrasound and venography (Fig. 1) showed patency of the reconstructed veins."

Toivottavasti operoitujen tilanne säilyy hyvänä ja aika näyttää että tehdäänkö tulevaisuudessa enemmänkin em. kaltaisia kirurgisia operaatioita. Pallolaajennus ei toimi kaikilla potilailla ja toisaalta laajennetulla laskimolla on taipumus aikaa myöten ahtautua uudelleen. Siksipä edellä mainitun kaltaista tutkimustyötä todellakin tarvitaan lisää.

Professori Filipo Scalise (Monza)
Linkki tutkimustiivistelmään: Bilateral Surgical Reconstruction for Internal Jugular Veins Disease in Patients With Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency and associated Multiple Sclerosis

"Chronic cerebrospinal venous insufficiency (CCSVI) is a vascular condition characterized by morphological alterations involving efferent cerebral vascular paths. CCSVI has been implicated as a contributing factor to multiple sclerosis (MS) but this theory is highly controversial. We report three cases of CCSVI patients with MS who had undergone internal jugular veins (IJVs) angioplasty to restore vessels patency. All patients reported significant symptomatic improvement after angioplasty until symptoms recurred following restenosis of the treated IJVs. Surgical IJVs reconstruction was performed. Patients’ symptoms gradually improved and the benefits were maintained at the one-year follow up"

Kuvassa yhden potilaan uudelleen rakennettu jugularlaskimos

tiistai 1. huhtikuuta 2014

TURUN SANOMAT 01.04 2014: "PALLOLAAJENNUS PALAUTTI VOIMAT"


Turun sanomat julkaisi tänään upean artikkelin, missä kerrottiin kahden MS-potilaan kokemus ahtautuneideiden kaulalaskimoiden pallolaajennuksesta.

Artikkelissa kerrotaan Anna Murroksen kokemusta Saksassa, Frankfurtissa tehdystä operaatiosta. Annan kokemus on huomionarvoinen:
"kävelykyni palautui, ja voin taas juosta, pyöräillä ja käydä tanssitunneilla. En myöskään uuvu niin nopeasti kuin ennen. Sain oikeasti elämäni takaisin"

Artikkelin toinen potilaskokemus on todella huikea. Pauliina Tarri oli sairastanut jo 30 vuotta ja kuntoutui takaisin työelämään, tilanteessa missä tulevaisuus näytti toivottomalta:
"viimeisellä sairaalakäynnillä minulle sanottiin, ettei minulle anneta enää hoitoa, mutta he voivat varata paikan terveyskeskuksen vuodeostolle"

Linkki Turun Sanomien artikkeliin: pallolaajennus palautti voimat
Artikkelissa Pauliina Tarri toteaa hienosti, että "tämän pitäisi olla yksi vaihtoehto MS:ää sairastavalle lääkitysten rinnalla". Tuosta ei voi kuin olla samaa mieltä ja hoidon tulisi tapahtua kotimaassa. Artikkelissa neurologi Pentti Tienari toteaa, että "ei usko että pallolaajennuksesta tulisi meille suositeltava hoitomuoto". En ole lainkaan hämmästynyt Tienarin kommentista, mikä on muistutus jo vuosia jatkuneesta jännitteisestä tilanteesta tiedekentällä. Neurologialle CCSVI on ollut vaikea asia siitä lähtien kun Paolo Zambonin tutkimustulokset levisivät julkisuuteen. Tiedenäkemykset ovat jakaantuneet asiassa selkeästi kahteen leiriin ja kärjistäen tulee vaikutelma, että näkemykset ovat joka suhteessa vastakkaiset. Olen blogissani kirjoittanut useaan otteeseen "tiedesodasta", joten en toista tässä asioita uudelleen. Mitä tulee tiedenäyttöön, esimerkiksi alustavien kliinisten tutkimuksien osalta - niin operaation hyötyjä puoltavia tutkimuksia jo useita. Tosin tutkimuksia kaivataan lisää ja vastauksia kaivataan mm. siihen miksi osa potilaista hyötyy paljon, osa jonkin verran ja osa vähemmän tai ei lainkaan. Edelleen tutkijoiden tulisi löytää ratkaisu laskimoiden uudelleen ahtaumisongelmaan. Tutkimusta siis riittää ja ehkä hienoin ratkaisu olisi hoidon ja tutkimuksen tapahtuminen saman aikaisesti, kuten Italiassa joillakin alueilla jo tehdään. 

Mitä tulee MS-taudin käypähoitosuosituksessa olleeseen mainintaan laskimo operaatioista "taitovirheenä".. niin enemmänkin ajattelisin että termi "taitovirhe" liittyy tutkimuksiin ja tutkijoihin, joilla ei ole riittävää tietoutta CCSVI:n tutkimiseen. Tällaisesta hyvä esimerkki on suomalaistutkimus vuodelta 2011, missä dopplertutkijat eivät olleet perehtyneet CCSVI:n kuvantamiseen, eivätkä siis tunnistaneet koko ilmiötä. Tuota minä kutsuisin taitovirheeksi.

Linkki: http://ccsvi-erkki.blogspot.fi/2013/10/tiedekritiikki-suomalaisen-ccsvi.html